Ce cauzează durerea menstruală?
Modificările hormonale care au loc în timpul menstruației conduc la descompunerea mucoasei uterului, ceea ce determină eliberarea unor substanțe chimice numite prostaglandine (PG). Aceste substanțe au rolul de mesageri chimici care ajută la reglarea organismului.
În timpul menstruației, PG-urile provoacă contracții ale uterului, uneori excesive, ceea ce duce la îngustarea temporară a vaselor de sânge. Această îngustare limitează fluxul sanguin și poate cauza lipsa de oxigen și acumularea de toxine, provocând astfel durere menstruală. PG-urile sunt, de asemenea, asociate cu inflamația și creșterea nivelului de durere. În plus, PG-urile sunt responsabile și pentru alte simptome ale menstruației, cum ar fi greața și diareea.
Durerea menstruală este întotdeauna cauzată de crampe?
Dacă suferi de crampe care persistă, indiferent dacă ești la menstruație sau nu, este important să consulți imediat un medic. Acesta ar putea să îți recomande să faci anumite analize pentru a determina cauzele ginecologice ale crampelor sau să verifice dacă există o altă afecțiune care cauzează simptomele.
Dacă medicul tău suspectează că durerile menstruale severe au legătură cu uterul sau ovarele, pot fi efectuate următoarele examene:
- examen pelvian
- ecografie
- laparoscopie, un tip de intervenție chirurgicală exploratorie care utilizează o cameră de dimensiuni mici pentru a inspecta interiorul zonei pelvine incluzând uterul, ovarele și trompele uterine
În timp ce durerea menstruală este naturală, uneori simptomele tale pot indica că se întâmplă altceva. Dacă este nevoie, medicul tău te poate trimite la un specialist în tulburări gastrointestinale sau la un urolog.
Modalități de ameliorare a crampelor menstruale
Iată câteva remedii naturale pe care le poți încerca acasă pentru a ameliora crampele menstruale:
Aplicarea de căldură
Dacă te confrunți cu durerea menstruală, căldura îți poate ameliora simptomele. Poți încerca să-ți relaxezi mușchii aplicând o sticlă cu apă caldă, un sac de grâu sau o pătură electrică și să te acoperi cu o pătură în timp ce te uiți la un film sau la emisiunea ta preferată. De asemenea, poți face o baie caldă și asculta muzică relaxantă pentru a te destinde.
Acupunctura și presopunctura
Acupunctura și presopunctura pot ameliora durerile menstruale. Tehnicile funcționează prin stimularea nervilor și eliberarea de endorfine (substanțe chimice naturale care blochează durerea) și serotonine (substanțe chimice naturale care aduc starea de bine).
Un stil de viață sănătos
Este bine cunoscut faptul că exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătate, dar suplimentar se adaugă și beneficiul ameliorării durerilor menstruale. În plus, poți să adopți unele schimbări pozitive în stilul tău de viață pentru a reduce simptomele menstruației:
- renunță la fumat
- redu consumul de alimente ultra-procesate
- crește consumul de fasole, semințe, fructe și legume
- limitează consumul de alcool
Tratamente medicale pentru durerile menstruale
Dacă încă mai ai dureri după ce ai încercat toate cele de mai sus, poți încerca antispastice sau calmante.
Antispastice
NO-SPA® comprimate 40mg și 80mg (clorhidrat de drotaverină) este indicat în tratamentul durerilor abdominale prin relaxarea mușchiului neted al peretelui intestinal. NO-SPA® este disponibil sub formă de tablete de 40 mg și 80 mg (NO-SPA® Forte), care pot fi filmate sau nefilmate.
Cum să ameliorezi durerile severe ale menstruației
Uneori, remedii simple de casă nu sunt suficiente pentru a trata durerile menstruale severe. În astfel de cazuri, medicul poate prescrie medicamente mai puternice pentru durere, terapie hormonală sau poate cere investigații suplimentare pentru a determina cauzele exacte ale simptomelor.
Dacă experimentezi simptome severe ale menstruației, este recomandat să consulți medicul cât mai curând posibil și să ții un jurnal al durerilor pentru a furniza informații utile medicului.
- Unanyan, A. L., et al. "PHARMACOEPIDEMIOLOGY OF ORIGINAL DROTAVERINE USE IN DYSMENORRHEA: RESULTS OF AN INTERNATIONAL MULTICENTER STUDY." FARMAKOEKONOMIKA. Modern Pharmacoeconomics and Pharmacoepidemiology 7.3 (2015): 44-50.
- Woo HL, Ji HR, Pak YK, Lee H, Heo SJ, Lee JM, Park KS. The efficacy and safety of acupuncture in women with primary dysmenorrhea: A systematic review and meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2018 Jun;97(23)
- No-Spa, 40 mg comprimate, Rezumatul Caracteristilor Produsului