Alimentația recomandată pentru schimbările de dispoziție din timpul menstruației
În perioada premenstruală, nivelul hormonului stresului, cortizolul, este mai ridicat decât de obicei, în timp ce concentrația de serotonină, cunoscută pentru efectul său de îmbunătățire a stării de spirit, scade. Această combinație poate duce la o dispoziție proastă în rândul multor femei. Cu o dietă corespunzătoare, aceste probleme menstruale pot fi contracarate. De asemenea, se recomandă să consumi o mână de nuci pe zi deoarece acestea conțin o cantitate mare de triptofan, esențial pentru producerea serotoninei.
Fii atentă la consumul de produse făinoase
Produsele din făină albă conțin carbohidrați ușor digerabili care duc la o creștere rapidă a zahărului din sânge, urmată, mai târziu, de o scădere bruscă. Această fluctuație poate declanșa eliberarea hormonului stresului, cortizolul, ceea ce poate afecta starea de spirit și poate crește pofta de mâncare. Pentru a preveni aceste probleme, se recomandă o dietă bazată pe cereale integrale în loc de produse din făină albă. Carbohidrații din cerealele integrale sunt digerați mai lent și mențin nivelul zahărului din sânge echilibrat, ceea ce ajută la menținerea unei stări de spirit pozitive și previne pofta de mâncare. În special în perioada premenstruală, este important să eviți consumul de produse făinoase.
O dietă bogată în fier este importantă în timpul ciclului menstrual, în special pentru vegani
Persoanele care nu consumă produse de origine animală prezintă un risc crescut de deficit de fier, riscul fiind mai mare în timpul ciclului menstrual. Prin urmare, se recomandă ca veganii să adopte o dietă bogată în fier pe parcursul întregului ciclu menstrual. Cerealele amarant (9 mg/100 g) și mei (6,9 mg/100 g), fructele uscate precum piersici (6,5 mg/100 g) sau leguminoasele precum linte (8 mg/100 g) și năut (6,1 mg/100 g) sunt surse bogate de fier. De asemenea, semințele de dovleac (12,5 mg/100 g), semințele de susan (10 mg/100 g) și fisticul (7,3 mg/100 g) sunt gustări ideale pentru vegani. Necesarul zilnic de fier este de 10 până la 15 mg.
Alimente ce cauzează deficit de fier
Anumite alimente pot inhiba absorbția de fier în organism. Un exemplu important este taninul conținut în ceaiul negru, cafea sau vinul roșu. Prin urmare, aceste băuturi nu trebuie consumate împreună cu alimente bogate în fier.
- Tori Hudson - Using Nutrition to Relieve Primary Dysmenorrhea, 29 Jun 2007
- Zahra Bajalan, Zainab Alimoradi, Farnoosh Moafi; Nutrition as a Potential Factor of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review of Observational Studies. Gynecol Obstet Invest 16 May 2019; 84 (3): 209–224