Ce cauzează durerea abdominală inferioară la bărbați?

Anumite organe pelvine pot fi responsabile de ceea ce pare a fi o durere abdominală inferioară la bărbați. Cu toate acestea, durerea poate fi, de asemenea, cauzată de alte zone, cum ar fi testiculele. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale durerii abdominale inferioare la bărbați:

  • probleme cu testiculele: Aceasta poate include torsiune testiculară, prin care testiculele se rotesc, provocând răsucirea coardei spermatice. Torsiunea testiculară este o urgență medicală care provoacă adesea vărsături.
  • inflamarea prostatei: Aceasta provoacă durere în abdomenul central inferior. De asemenea, poți avea dureri între scrot și anus, în jurul penisului și scrotului sau în partea inferioară a spatelui. De asemenea, poți simți durere în timpul sau după ce urinezi.

Cum se ameliorează durerea abdominală la bărbați

În funcție de tipul de afecțiune însoțită de durere abdominală și cauza acesteia, pot fi administrate diferite tipuri de medicamente, după un diagnostic precis. Antispasticele precum NO-SPA® Forte 80mg comprimate acționează direct asupra cauzei crampelor și durerii abdominale. Acesta relaxează musculatura netedă de la nivelul organelor abdominale.

NO-SPA® Forte 80mg comprimate acționează prin inhibarea unei enzime (fosfodiesterază de tip IV) care este esențială pentru contracția musculară. Inhibarea acesteia oprește contracțiile mușchilor netezi, acționând chiar la sursa durerii.

În afară de tratarea contracțiilor musculare ale tractului gastrointestinal, NO-SPA® comprimate 80mg poate fi utilizat și pentru contracțiile musculare ale vezicii biliare și ale tractului urinar. Prin urmare, acesta poate fi utilizat și în ameliorarea durerii abdominale inferioare cauzate de următoarele afecțiuni:

  • spasme ale vezicii biliare
  • inflamarea vezicii biliare
  • colici biliare sau dureri cauzate de pietre la rinichi
  • infecție a vezicii urinare

SII și crampe abdominale: simptome la bărbați vs. femei

Conform unor estimări, până la 46% din populația generală suferă de crampe abdominale care nu sunt cauzate de o afecțiune specifică. Această formă de durere se numește durere abdominală funcțională (FACP) și, de obicei, nu este însoțită de alte simptome.

Deși această formă de durere abdominală este mai frecvent întâlnită la femei decât la bărbați, din cauza răspândirii sale largi, afectează destul de des și bărbații. Conform studiilor, aproximativ 1 din 3 persoane diagnosticate cu sindromul de intestin iritabil (SII) sunt bărbați.

Atât bărbații, cât și femeile pot experimenta dureri abdominale cauzate de SII. Cu toate acestea, bărbații au tendința de a suferi mai mult de diaree decât de constipație, în comparație cu femeile. Cauzele durerii abdominale funcționale și a SII nu sunt clare, dar specialiștii cred că sunt determinate de o combinație de factori, precum stresul, o reacție exagerată a sistemului imunitar și un dezechilibru în bacteriile intestinale.

Cum să ameliorezi durerea abdominală funcțională și SII

Poți ameliora crampele abdominale în mai multe moduri. Antispasticele reprezintă tratamentul de primă linie în tratarea durerii abdominale. NO-SPA® este disponibil în mai multe concentrații și se poate elibera fără prescripție medicală.

Evitarea alimentelor bogate în așa-numitele FODMAP (oligo-, di-, mono-sacaride și polioli fermentabili) poate ajuta la ameliorarea simptomelor SII, cum ar fi balonarea și diareea.

Psihoterapia și tehnicile de relaxare pot, de asemenea, ajuta la ameliorarea simptomelor.

Există dovezi care arată că probioticele pot îmbunătăți starea generală prin ameliorarea simptomelor.

Citește mai multe despre cum să tratezi SII acasă și cum să ameliorezi durerea.

Când ar trebui un bărbat să consulte un medic pentru durerea abdominală?

Consultă un medic pentru durerea abdominală dacă ai și alte simptome, cum ar fi:

  • ai slăbit fără să vrei
  • ești palid
  • te simți în general rău
  • ai vărsături persistente sau diaree
  • ai sânge în scaune
  • crampele abdominale apar atunci când faci activitate fizică
  • durerea este foarte intensă
  • durerea te împiedică să faci lucruri obișnuite (cum ar fi mersul la muncă sau exerciții fizice)