Care este legătura între crampele menstruale și durerile de stomac?

Durerea de stomac se manifestă, de obicei, ca niște crampe care provoacă o durere surdă și pulsatilă. În acest sens, crampele menstruale și cele de stomac sunt similare, deoarece provoacă același tip de durere. Cu toate acestea, există o diferență cheie legată de localizarea durerii.

Crampele menstruale sunt localizate în partea inferioară a abdomenului, în zona uterului și ovarelor, în timp ce crampele stomacale apar mai sus în cavitatea abdominală, unde se află stomacul. Deoarece organele pelvine se află în partea inferioară a cavității abdominale, durerea cauzată de acestea este resimțită în partea inferioară a abdomenului.

În unele cazuri, durerile de stomac pot fi cauzate de menstruație. Prezența durerilor de stomac în timpul ciclului menstrual și tranzitul intestinal dureros pot fi semne ale unei afecțiuni subiacente, cum ar fi endometrioza. În astfel de cazuri, este important să consulți un medic pentru evaluare și tratament.

Cum ameliorezi crampele menstruale?

Există o gamă largă de remedii care pot ajuta la ameliorarea crampelor menstruale. Cu toate acestea, eficacitatea tratamentului depinde de cauza care stă la baza crampelor menstruale. De exemplu, în cazul în care crampele menstruale sunt cauzate de o afecțiune subiacentă, cum ar fi endometrioza sau fibromul, poate fi recomandat tratamentul hormonal sau o intervenție chirurgicală.

Remedii

Iată câteva remedii care ar putea ajuta la ameliorarea durerilor menstruale cauzate de crampele normale ale menstruației:

  • aplicarea unei pungi cu gel cald sau a unei sticle de apă fierbinte în zonă
  • exerciții ușoare, cum ar fi yoga sau jogging
  • psihoterapie, mindfulness și tehnici de relaxare

Antispasticele pentru crampele menstruale

Antispasticele precum NO-SPA® comprimate 40mg și 80mg (drotaverină) sunt, de asemenea, indicate în tratarea crampelor menstruale. Antispasticele vizează durerea la originea ei, acționând asupra spasmului mușchilor netezi ai uterului, oprind contracțiile acolo unde acestea apar.

Mușchii netezi care formează organele abdominale au nevoie de calciu în celulele lor pentru a se contracta, iar NO-SPA® comprimate 40mg acționează prin scăderea nivelului de calciu și oprirea contracțiilor, reducând, astfel, durerea.

Ce cauzează crampele menstruale?

În unele cazuri, crampele menstruale dureroase pot apărea din cauze care nu sunt legate de contracțiile normale ale mușchilor uterului. Iată câteva dintre cauzele obișnuite:

  • formațiuni non-canceroase: acestea pot fi fibroame, polipi sau chisturi
  • dispozitive intrauterine (DIU) folosite ca metode de contracepție
  • endometrioza: la această afecțiune, țesutul care căptușește uterul nu este eliminat în mod corespunzător. În schimb, crește excesiv și, uneori, crește pe alte organe din abdomen, cum ar fi în intestin.
  • adenomioza: Aceasta este o afecțiune în care țesutul care căptușește uterul crește în stratul de mușchi din interiorul uterului.
  • sindromul ovarului polichistic (SOPC): Acesta cuprinde un set de simptome cauzate de dezechilibre hormonale.
  • boala inflamatorie pelviană (BIP): Aceasta este o afecțiune în care tractul genital superior este inflamat din cauza infecției.