2. E timpul să te miști
Este permis să faci sport în timpul menstruației? Categoric da! Exercițiile fizice pot fi un sfat grozav, mai ales împotriva durerilor menstruale. Acestea sunt cauzate în principal de contracția mușchilor uterini, care determină o circulație sanguină mai slabă. Medicii denumesc această durere ischemică, adică durere cauzată de fluxul sanguin redus. Sportul poate ajuta, deoarece mișcarea stimulează circulația sângelui în tot corpul. Astfel, mușchii uterului beneficiază și ei, iar durerea se atenuează. În același timp, practicarea exercițiilor fizice stimulează producția de endorfine, hormoni ai fericirii, care contribuie la diminuarea schimbărilor hormonale de dispoziție. De altfel, yoga este o opțiune recomandată pentru ameliorarea durerilor menstruale, așa cum arată un studiu1.
3. Folosește căldura pentru a calma durerea
Dacă dorești să ameliorezi durerea menstruală, căldura este un remediu rapid. Ea relaxează mușchii și reduce simptomele. Iată câteva modalități pentru a folosi căldura împotriva durerilor menstruale: poți pune o sticlă cu apă caldă pe abdomen, să faci un duș cald sau o baie confortabilă. Sărurile de baie cu mușețel, cu proprietăți relaxante, sunt, de asemenea, recomandate pentru ameliorarea durerilor menstruale. Dacă nu ai timp pentru niciuna dintre acestea, poți folosi un uscător de păr pentru a încălzi zona abdominală.
4. Masaj de relaxare pentru spate
Un masaj ușor cu ulei esențial de măghiran, care poate fi achiziționat de la farmacii, poate ajuta la ameliorarea durerilor menstruale. Se spune că măghiranul are proprietăți anticonvulsivante, relaxante și de calmare a durerii. Pentru a efectua acest masaj, încălzește două până la patru picături de ulei în palme, apoi aplică-l pe abdomen și masează ușor cu mișcări circulare în sensul acelor de ceasornic.
5. Ceai cald relaxant
Ceaiul de coadă șoricelului poate fi un remediu pentru durerile menstruale. Se estimează că proprietățile acestei plante medicinale inhibă producția de prostaglandine, hormoni tisulari care declanșează crampe uterine la începutul ciclului și pot cauza durere menstruală. În plus, adăugarea plantei de Coada racului, care are proprietăți antispastice, și a urzicii, care este bună pentru detoxifiere și eliminarea retenției de apă cauzate de hormoni, poate fi o abordare utilă pentru mai multe probleme menstruale. Pentru a pregăti acest ceai, amestecă 30 de grame de ierburi (disponibile în farmacii), adăugați două lingurițe din amestec într-o cană de apă fierbinte și beți de trei ori pe zi.
6. Tratează durerea menstruală prin relaxare
Dacă simptome precum schimbările de dispoziție, retenția de apă sau durerea menstruală îți consumă toată energia, pauzele regulate pot fi un remediu. Mai ales când te afli la serviciu, poți încerca să faci o scurtă plimbare de cinci minute la fiecare două ore sau să savurezi o ceașcă de ceai în liniște. Este important să nu fii atât de exigent cu tine însuți. Simptomele menstruale sunt de obicei temporare și se pot ameliora cu timpul. După o zi sau două, energia și starea de bine ar trebui să revină de la sine.
7. Tratarea durerilor
Există medicamente potrivite pentru ameliorarea rapidă a durerilor menstruale. Medicamentele antispastice ajută la relaxarea mușchilor uterini, care sunt adesea tensionați și cauzează dureri menstruale. Dacă medicamentul conține și substanțe pentru ameliorarea durerii, atunci și durerea ischemică, cauzată de fluxul sanguin redus către uter, poate fi ameliorată. Cu toate acestea, procesul natural al menstruației nu este afectat de aceste medicamente combinate.
8. Condimente pentru schimbările de dispoziție
Multe femei se confruntă cu sensibilitate la fluctuațiile hormonale, manifestată prin tristețe sau chiar depresie înainte de menstruație. Un remediu împotriva acestor simptome se poate găsi chiar pe raftul cu condimente: turmericul poate echilibra schimbările de dispoziție hormonale, conform unui studiu2.
9. Pune presiune pe durerile menstruale
Un remediu din medicina tradițională chineză împotriva durerilor menstruale este presopunctura. Procedura constă în a masa ușor stomacul cu vârful degetelor la o mână sub buric timp de 30 de secunde, urmat de apăsarea ușoară cu două degete deasupra osului pubian timp de aproximativ 30 de secunde. De obicei, durerea abdominală dispare după această procedură.
10. Nu lăsa ziua să se irosească
În perioada premenstruală, nivelul crescut de estrogen poate duce la retenție de apă. În acest caz, este recomandat să eviți consumul excesiv de sare, deoarece acest mineral poate contribui la absorbția excesivă de apă în celulele corpului. În schimb, poți încerca să utilizezi turmericul, așa cum este menționat în sfatul 8, pentru a echilibra nivelul hormonal și a-ți îmbunătăți dispoziția în același timp.
- Yang NY et al. Effects of a yoga program on menstrual cramps and menstrual distress in undergraduate students with primary dysmenorrhoea: a single-blind, randomized controlled trial. J Altern Complement Med 2016; 22: 732-738
- Sanmukhani J et. al. Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Phytother Res 2014; 28: 579-585
- Jo J, Lee SH. Heat therapy for primary dysmenorrhea: A systematic review and meta-analysis of its effects on pain relief and quality of life. Sci Rep. 2018 Nov 2;8(1):16252