Găsește timp pentru relaxare

Experții medicali sunt de acord că există o legătură între stres, anxietate și simptomele gastrointestinale (GI). Aceștia recomandă relaxarea și timpul liber ca modalități de diminuare a efectelor nocive ale anxietății și a stresului psihologic. Mai multe organizații medicale recomandă tehnici de ameliorare a stresului, inclusiv utilizarea respirației abdominale, yoga, meditația și hipnoterapie.

Exerciții fizice

Exercițiile fizice sunt benefice și pentru ameliorarea simptomelor SII. Cu toate acestea, nu există un consens cu privire la cel mai potrivit tip de exerciții. Organizația Mondială de Gastroenterologie a inclus exercițiile fizice în planul de tratament recomandat pentru SII, la fel ca multe alte organizații medicale.

Dacă nu ești un fan al exercițiilor fizice, nu trebuie să îți faci griji, pentru că nu trebuie să fie plictisitoare sau foarte intense. Poți încerca jocuri cu mingea, precum baschetul și voleiul sau tenisul, care sunt alternative distractive la sala de sport. De asemenea, poți participa la cursuri de exerciții fizice, care pot deveni o activitate socială distractivă.

Dacă preferi exercițiile mai ușoare sau nu îți place să transpiri prea mult, mersul pe jos poate fi o alternativă excelentă. Important este să te miști.

Somnul

Studiile au evidențiat o legătură între calitatea somnului și durerile abdominale asociate cu SII. Dacă întâmpini probleme cu somnul, este recomandat să consulți medicul tău. În plus, există sfaturi simple pentru îmbunătățirea calității somnului care pot fi găsite în surse online de încredere.

Hidratarea

Dacă ai SII, este important să rămâi hidratat. Aportul adecvat de lichide ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor de constipație și la completarea lichidelor pierdute prin diaree. Ar trebui să bei cel puțin opt pahare de lichid pe zi, de preferat apă sau alte băuturi fără cofeină.

Renunță la fumat

S-a demonstrat că fumatul afectează în mod negativ simptomele dispepsiei (adică senzația de balonare după masă) și diareea asociată cu SII.

Dietă

Recomandăm să citești mai multe despre cum să reduci balonarea în cazul SII și informații utile despre dietă.

În timp ce 90% dintre persoanele cu SII observă o îmbunătățire a simptomelor prin modificarea dietei, este important de reținut că nu există o dietă unică care să funcționeze pentru toți pacienții. Cu toate acestea, este bine cunoscut faptul că anumite alimente pot declanșa simptomele SII.

Alimente și băuturi recomandate pentru SII

Fructe
Unele fructe, cum ar fi mandarinele, ananasul, căpșunile, bananele (ferme, nu coapte), kiwi și citricele, pot fi benefice pentru menținerea sănătății generale și pot fi incluse în dieta persoanelor cu SII pentru a evita influența negativă a alimentelor FODMAP (oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili). FODMAP-urile sunt greu de digerat și pot agrava simptomele SII.

Legume
De asemenea, legumele precum vinetele, morcovii, castraveții, salata verde, cartofii și fasolea încolțită pot reduce impactul potențial negativ al FODMAP-urilor.

Alimente cu conținut scăzut de grăsimi
Alimentele cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi carnea slabă și peștele, pot ajuta la evitarea stimulării reflexului gastrocolic (senzația de a merge la toaletă după masă). Această senzație poate fi mai accentuată în cazul persoanelor care suferă de SII. Consumul de grăsimi poate fi asociat cu dureri abdominale și diaree la persoanele cu SII.

Semințe de in
Până la o lingură de semințe de in pe zi poate ajuta la ameliorarea constipației, balonării și flatulenței.

Ovăz
Ovăzul se regăsește, de obicei, în cerealele pentru micul dejun și în terci. Ele pot ajuta la ameliorarea balonării și flatulenței.

Băuturi fără cofeină și fără alcool
Aceste băuturi, cum ar fi ceaiurile din plante, sunt în general cele mai recomandate.

Băuturi cu iaurt și chefir
Iaurtul și chefirul, adică laptele fermentat, pot fi benefice pentru ameliorarea simptomelor SII datorită conținutului lor ridicat de probiotice.

Pudră de psyllium (ispaghula)
Aceasta este o fibră solubilă cunoscută pentru ameliorarea durerilor abdominale și a altor simptome SII.

Cele alimente și băuturi sunt de evitat în cazul SII

Mere și fructe cu sâmburi
Fructele cu sâmburi cum ar fi cireșele pot agrava simptomele SII datorită prezenței sorbitolului.

Orz și secară, ceapă, usturoi, leguminoase și câteva tipuri de nuci
Aceste alimente conțin fructani care sunt de evitat în cazul în care aveți SII.

Ardei iute
Se știe că ardeiul iute și chili din mâncarea picantă provoacă arsuri și dureri.

Sucuri, mango, smochine, miere și gemuri
Aceste alimente trebuie evitate din cauza nivelului lor ridicat de fructoză.

Lapte și produse lactate
Acestea pot provoca, de asemenea, simptome de SII la unele persoane din cauza lactozei.

Tărâțe de grâu
Tărâțele de grâu și alte fibre insolubile pot agrava durerile abdominale și balonarea.

În general, cei cu SII ar trebui să evite FODMAP-urile (oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili). FODMAP-urile pot fi sorbitol, lactoză, fructoză și fructani, care sunt prezenți în multe dintre alimentele menționate mai sus, care ar trebui evitate.

Aceste substanțe alimentare rămân nedigerate, provocând fermentație și creșterea conținutului de apă în intestinul gros. Ambii factori pot declanșa simptomele SII.

Recomandăm să citești mai multe despre cum să reduci balonarea în cazul SII și informații utile despre dietă.

Cum poți ameliora SII?

Antispasticele sunt tratamentul de prima linie în tratarea durerii provocate de SII.

Medicamente indicate în SII fără prescripție medicală

NO-SPA® (clorhidrat de drotaverină) este indicat în tratamentul durerilor abdominale prin relaxarea mușchiului neted al peretelui intestinal. NO-SPA® este disponibil sub formă de tablete de 40 mg și 80 mg (NO-SPA® Forte), care pot fi filmate sau nefilmate.

Tehnica de autoajutorare

Respirația abdominală este o tehnică prin care te concentrezi pe respirația cu ajutorul diafragmei, permitându-ți să utilizezi întreaga capacitate pulmonară. În timp ce inspiri și expiri, îți îndrepți atenția asupra mișcării diafragmei.

Poți încerca să respiri adânc timp de 4 secunde și apoi să expiri timp de 6 secunde. Această tehnică poate aduce numeroase beneficii, inclusiv încetinirea motilității intestinale, ceea ce poate ajuta la controlul nevoii de a merge la toaletă.