Axa intestin-creier

Specialiștii încep să înțeleagă din ce în ce mai bine conexiunea directă dintre creier și intestin prin intermediul a ceea ce se numește "axa intestin-creier". Această conexiune este realizată prin intermediul nervului vag, care duce semnale nervoase de la creier către intestine și invers. Această comunicare are loc prin intermediul unor hormoni și alte substanțe chimice, dintre care unele sunt eliberate de microbiota intestinală, adică bacteriile care trăiesc în intestin.

Deoarece stresul intestinal îți poate afecta întreg organismul, această rețea bidirecțională este esențială pentru funcționarea sănătoasă a corpului. Cu toate acestea, uneori pot apărea dezechilibre. Emoțiile provocate de stres pot cauza probleme la nivelul intestinului, în același timp, problemele intestinale pot duce la dezechilibre care afectează în cele din urmă creierul.

Fii atent la următoarele simptome specifice unui dezechilibru în conexiunea intestin-creier:

  • arsuri la stomac sau regurgitare acidă
  • durere cronică legată de alimentație (dispepsie)
  • senzație inconfortabilă de plin în timpul sau după masă, durere gastrică sau arsură
  • balonare și/sau crampe (care pot fi ameliorate prin defecare)
  • dureri abdominale însoțite de constipație sau diaree
  • dureri abdominale inferioare însoțite de diaree cu sânge (simptome ale bolii inflamatorii intestinale)

Dacă aceste probleme nu sunt tratate, pot exista consecințe pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi o sensibilitate crescută la durerile abdominale așa cum se observă în cazul SII.

Tratarea durerilor abdominale provocate de stres

Acum că știi ce poate cauza durerea abdominală, iată câteva modalități prin care îi poți face față.

Opțiuni de tratament natural

Simptomele gastrointestinale pot fi adesea ameliorate cu simple schimbări ale stilului de viață.

Citește mai multe despre cum să tratezi SII acasă și cum să ameliorezi durerea.

Renunță la fumat

Fumatul poate face ca mușchiul sfincterului (sau valva) care controlează capătul inferior al esofagului să se relaxeze prea mult, permițând acidului gastric să se deplaseze în direcția greșită. Acest lucru este cunoscut sub numele de boala de reflux gastroesofagian și poate fi agravată de anxietate. Fumatul este, de asemenea, asociat cu afecțiuni inflamatorii intestinale, precum și cu multe alte probleme de sănătate, așadar sunt multe motive pentru a renunța la fumat cât de repede poți.

Ține cont de obiceiurile de alimentare

Consumul de alcool poate provoca tulburări digestive datorate creșterii producției de acid în stomac, care poate provoca arsuri gastrice și poate agrava alte simptome digestive.

Încearcă să introduci mai multe fibre în dieta ta. Exemple de alimente bogate în fibre sunt terciul de ovăz, orezul brun, cerealele integrale cu stafide, linte, fasole, fructele (de exemplu: pere, mere cu coajă) și legumele (de exemplu: mazărea, cartofii dulci).

Menține o greutate sănătoasă

Dacă ești supraponderal, excesul de grăsime abdominală poate pune presiune asupra stomacului și intestinelor. Acest lucru poate contribui la apariția simptomelor precum durerea abdominală superioară și refluxul și poate provoca formarea diverticulară (mini umflături sau pungi care se pot dezvolta în peretele intestinului și care se pot inflama).

Ce este regula 3-3-3 pentru anxietate?

Ar trebui să iei în considerare regula 3-3-3 atunci când te confrunți cu anxietatea. Acest exercițiu simplu te poate ajuta să te concentrezi la prezent și să te împiedice să îți faci griji pentru lucruri care se pot întâmpla sau nu în viitor.

Data viitoare când te simți anxios, încearcă să te uiți în jurul tău și:

  • numește 3 lucruri pe care le poți vedea
  • numește 3 sunete pe care le poți auzi
  • atinge/mută 3 lucruri, de exemplu: mâinile, picioarele sau diverse obiecte